Почетна / Вести насловна страна / Завршен округли сто „Јавно приватно партнерство и модалитети интегралног управљања отпадом“

Завршен округли сто „Јавно приватно партнерство и модалитети интегралног управљања отпадом“

Данас је на Факултету организационих наука одржан округли сто под називом „Јавно приватно партнерство и модалитети интегралног управљања отпадом“. Округли сто отворила је проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе Републике Србије, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

„У интересу државе је да што више користи јавно-приватно партнерство као модел финансирања пројеката у разним областима и на републичком и на локалном нивоу, јер Србија више не може да се задужује“ – изјавила је министарка Михаjловић.
Министарка је истакла да је главни проблем недостатак информација о важности јавно-приватног партнерства као модела финасирања, да је у локалним самоуправама мало људи обучених за такве послове, а мало је иницијатива самих челника градова и општина да уђу у посао са приватним сектором који резултате даје на дужи рок.

После уводног предавања Потпредседнице Владе, о значају јавно приватног партнерства у Републици Србији са посебним освртом на заштиту животне средине и интегрално управљање отпадом говорила је мр Радмила Шеровић, начелник Одељења за управљање отпадом, у Министарству пољопривреде и заштите животне средине.

Слика 3- огругли сто Јавно приватно партнерство и модалитети интегралног управљања отпадом

Округли сто је имао за циљ да укаже на потребу веће примене јавно приватног партнерства у Републици Србији, са посебним акцентом на област заштите животне средине и интегралног управљања отпадом. Модел јавно приватних партнерстава представља један од главних покретача пројеката у ЕУ, а у неким земљама и обавезу државе. Имајући у виду чињеницу да је 80% инфраструктурних пројеката у европским земљама финансирано из јавно приватних партнерстава, јасно је да и у Републици Србији треба информисати, едуковати и повезати приватну и јавну страну кроз модел овог партнерства.

Теме округлог стола биле су:

  • Јавно приватно партнерство
  • Проблем интегралног управљања отпадом
  • Организационо – финансијски модалитети за коначно збрињавање отпада
  • Искуства у интегралном управљању отпадом у региону – примери добре праксе

Слика 4 - огругли сто Јавно приватно партнерство и модалитети интегралног управљања отпадом