Почетна / Вести насловна страна / Други циклус Јава обуке за полазнике Програма ИТ преквалификација

Други циклус Јава обуке за полазнике Програма ИТ преквалификација

У оквиру националног програма обука за преквалификације у ИТ сектору Kанцеларије за ИТ и еУправу, након реализованог пилот пројекта у 2017. години, наставља се наредни циклус обука за нових 700 кандидата.   Међу одабраним школама за реализацију обука, поново је одабран Kонзорцијум Факултета организационих наука и Breza Software Inženjering doo са обуком за позицију Јуниор Јава програмера, за максимaлно предвиђен број од 100 полазника. Током пилот пројекта на ФОН-у, 23 кандидата су успешно завршила обуку.


ЛИСТА КАНДИДАТА ЗА УПИС КАНДИДАТА НА ЈАВА КУРС

У складу са УНДП правилима, објава података о кандидатима у листи је анонимизована. Кандидати се могу пронаћи према рангу и додељеном ПИНу приликом конкурисања за обуке.

Дату листу чини 100 кандидата који су остварили упис на Јава курс.

ЛИСТА (PDF)

ИНСТРУКЦИЈЕ ЗА УПИС КАНДИДАТА НА ЈАВА КУРС

  • Упис кандидата ће се извршити 24. јануара 2018. у два термина.
    • Први термин 24.01.2018. у 18 часова, сале 005 и 006 за првих 50 кандидата према оствареном рангу након тестирања на ФОНу.
    • Други термин 24.01.2018. у 19 часова, сале 005, 006 за других 50 кандидата рангираних према оствареним резултатима.
  • Понесите са собом уплатницу – Плаћање од стране кандидата
  • Приликом уписа потписаћете Уговор о похађању обуке
  • Избор термина похађања обуке (понедељак, среда, петак односно уторак, четвртак, субота), сви од 18х, одређује се на основу ранг листе, по оствареним резултатима. Упис у групе се врши редом, попуњавањем места у сали до 25 полазника по групи.
  • Уколико кандидат одустане од уписа или се не одазове на упис на Јава обуку, попуна места се врши уписом следећег кандидата на ранг листи до попуне 100 уписаних кандидата.
Молимо да долазак на упис потврдите најкасније до 24. јануара до 10 часова, на следећем линку: 

Инструкција за плаћање обавезујућег износа од 100 €

Плаћање се врши у динарској противвредности по средњем курсу НБС на дан плаћања.
Уплата се врси на текући динарски рачун Факултета организационих наука, Јове Илића 154, 11000 Београд
Број рачуна: 840-1344666-69
Позив на број 36021
ПИБ 100383934
Матични број 07004044
Сврха уплате – Уплата уговореног износа, од стране полазника, за похађање Јава обуке у оквиру пројекта Provision of IT training courses UNDP RFP510

Програм другог циклуса обухвата:

Јава обука за позицију Јуниор Јава програмера, конципирану у 65 дана односно 250 часова предавања и вежби, 5 поглавља – целина, које прати 5 интерних тестова за проверу  напретка током обуке уз израду домаћих задатака и консултације са предавачима,  једном недељно.

Програмске целине су: Принципи програмирања, Основе Јава програмирања, Workshop 1: Јава и базе података, Workshop 2: Развој Back End Јава апликација, Workshop 3: Развој Front End Јава апликација.

Програм обуке (детаљније)

Исходи учења

Предложена Јава обука и методологија омогућују полазницима да стекну основна знања о објектно оријентисаном програмирању коришћењем Јава програмског језика и ствара основу  за даљи развој каријере Јава програмера. Предложена обука обухвата основне карактеристике Јаве и Application Programming Interfaces (API), које ће полазници користити за развој објектно оријентисане апликације на Java Standard 8 (Java SE 8) платформи.

Главни исходи учења:

  • Kоришћење конструктора Јава програмског језика за креирање Јава апликација,
  • Kоришћење конструктора и метода за управљање током програма,
  • Разумевање основних концепата објектно оријентисаног приступа, као што су наслеђивање, енкапсулација и апстракција,
  • Разумевање референцирања објеката и писање једноставног кода за обраду грешака,
  • Kоришћење нових SE 8 java.time и java.time.format пакета за форматизовање и штампу локалног датума и времена,
  • Спецификација модификације података прослеђивањем ламбда израза у Collections класу.

Додатни програм:

Обављање стручне праксе, две радионице и гостuјуће предавање представника привреде: „Тржишно вођен развој стартапа“, „Развој вештина за радну адаптацију“ усмерених на подизање интерних капацитета, знања за адаптацију у новом радном окружењу, за самозапошљавање и/или запошљавање. Гостујуће предавање биће посвећено захтевима, потребама и трендовима радне позиције Јава програмера ИТ индустрије.

Полазници имају могућност да учествују у свим отвореним догађајима, сајмовима запошљавања, предавањима, презентацијама, такмичењима која се организују на Факултету или у организацији Истраживачко-развојног центра Факултета или у којима Факултет има учешћа, у складу су са интересовањима полазника.

Динамика рада: Свака група има 25 полазника.

Прве 2 групе: Понедељак – Среда – Петак друге 2 групе: Уторак – Четвртак – Субота, од 18ч, трајање 4 сата, 30 мин паузе

Сертификација:

Полазници добијају 2 сертификата:

  • Интерни сертификат о одслушаној Јава обуци,
  • Јуниор Јава програмер сертификат, издатог по ФОН-Бреза моделу, на основу оствареног резултата на финалном тесту.

Стручна пракса:

Након обуке, полазници обављају стручну праксу у компанијама са којима је Kонзорцијум уговорио праксе: ИН2 Информатички инжењеринг, Levi9 Београд, РЗС – Републички завод за статистику, Saga New Frontier Group, Societe Generale Bank, Web Centric doo, Бреза Инжењеринг доо, Факултет организационих наука. Намера Kонзорцијума је да до завршетка обуке обезбеди праксу за све полазнике. Пракса се обавља у трајању од 160 дана, односно 4 недеље по чијем завршетку полазници добијају потврду о обављеној пракси.

Селекција кандидата:

Прва фаза: компјутерско тестирање кандидата путем српске стандардизоване верзије Теста личности 16ПФ, који има широку примену у селекцији професионалној оријентацији и проф. развоју; Друга фаза: полуструктуисани појединачни интервју са три члана комисије.

Упитник 16ПФ садржи 185 питања који мере 16 примарних и 5 општих фактора личности (који се добијају комбиновањем примарних фактора и описују личност у ширим и уопштенијим терминима). Оптимално време за попуњавање је 30 до 50 минута, а испитаницима је на располагању 60 минута.

Селекција се састоји од две фазе. Прва фаза се односи на тестирање стандардизованим тестом личности, где се на основу стандардизованих скорова на пет општих фактора личности добија резултат за сваког кандидата. Друга фаза се спроводи индивидуалним полуструктуисаним интервјуом са три процењивача, где сваки процењивач оцењује кандидата по унапред дефинисаним критеријумима, након чега се врши рангирање кандидата, по основу резултата теста и интервјуа.

У процесу селекције која се реализује на Факултету организационих наука, сви кандидати ће радити електронски тест а најбољих 200 кандидата, према оствареним резултатима на тесту, ће бити позвано на интервју према распореду који ће им бити достављен.

Термини спровођења теста и интервјуа:

Тестирање: 16.01.2018. у терминима од 09-10 часова, 10-11 часова, 11-12 часова.

Интервјуи: од 17.01.  до 21.01.2018., 09-17 часова. Истраживачко развојни центар, Факултет организационих наука.

Распоред тестирања

Молимо све кандидате да уколико нису добили термин за тестирање да се обрате на: ana.milicevic@fon.bg.ac.rs или 069 889 3146.