Почетна / Студенти / Актуелности / Одржан осми по реду ФОН Хакатон под покровитељством ФОН-а

Одржан осми по реду ФОН Хакатон под покровитељством ФОН-а

У периоду од 9. до 11. априла 2021. године, одржан је осми по реду ФОН Хакатон у  организацији Удружења студената информатике ФОНИС са Факултета организационих наука. На ФОН Хакатону такмичари су имали 48 часова да креирају софтверско решење на тему Проактивно и/или реактивно деловање у ванредним ситуацијама.

С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију, такмичење је одржано у онлајн формату, где је 39 финалиста имало прилику да се надмеће својим знањем и освоји вредне награде.

У реализацији такмичења учествовали су професори и сарадници са Факултета организационих наука, који су имали улоге стручних ментора који су давали савете и смернице такмичарима, али и улогу стручног жирија чији је задатак био да одабере три најбоља тима.

Част нам је да вам представимо победничке тимове овогодишњег Хакатона, као и њихова софтверска решења:

  1. место – тим BrosSquad

Победнички тим креирао је апликацију која омогућава оглашавање опасности. Неке од функционалности ове апликације су pop up нотификације,  одређивање радијуса опасности на мапи, као и скенирање QR кода ради добијања информација.

  1. место – тим Hakeri

Другопласирани тим креирао је веб апликацију која уједињује волонтере који желе да помогну у ванредним ситуацијама и оне којима је помоћ потребна.

  1. место – тим TryCatch & Exceptions

Трећепласирани тим развио је апликацију преко које се врши надзор ванредне ситуације у случају поплава, омогућава се цивилна заштита и врши организација људи који су спремни да помогну.

На питање какав је утисак ФОН Хакатон оставио на њих, неки од такмичара поделили су следећа искуства:

  • Овогодишњи ФОН Хакатон ми је поред доброг дружења донео и веома корисна сазнања о брзој итерацији производа као и приоритизирању задатака у раду. Задата тема је у нама пробудила осећај социјалне одговорности и у будућности бих волео да се бавим сличним темама како бих корисним софтверским решењима допринео заједници у којој живим. Такође, победа на овом хакатону ми је показала да и у екстремним условима неиспаваности могу да постигнем оно што је на почетку замишљено! – Јакша Малишић, члан тима BrosSquad
  • Изузетно сам поносан на цео тим. Показали смо карактер, истрајност и упорност. Поносни смо на то што смо имплементирали апликацију на начин на који смо замислили. ФОН Хакатон допринео је побољшању наших вештина и самом приступу решавања проблема. – Стефан Богдановић, члан тима BrosSquad
  • ФОН Хакатон за мене као студента ФОН-а има посебну семантику. Мотивише ме императив победе (под победом сматрам било коју од прве три награде), јер се одржава у оквиру нашег факултета и сматрам да ми, студенти ФОН-а, треба да осветламо образ нашег Факултета на оваквом такмичењу. ФОН Хакатон је предивно искуство, које ставља на тест тимски дух, вештине, како програмерске, тако и вештине комуникације и представљања идеје на прави начин. Такође, сусрети са стручним менторима су унапредили нашу програмерску вештину и скренули пажњу на битне стари. Будућим учесницима поручујем да се свакако пријаве и никада, понављам, никада, не одустају од својих циљева! – Никола Ђорђевић, члан тима Hakeri
  • ФОН Хакатон је за мене прво такмичење овог формата на ком сам учествовао. Управо због тога ми је изузетно драго што су организатори препознали знање и труд мог тима и наградили нашу идеју и софтверско решење трећим местом. Пут од идеје до реализације за 48 часова је велики изазов. Срећан сам што смо на том путу стекли нова искуства, утврдили наше досадашње знање и на крају крунисали све то једним комплетним решењем. Надам се да ћемо се дружити и наредних година на ФОН Хакатону. – Михаило Трајковић, члан тима TryCatch & Exceptions