Почетна / Студенти / Актуелности / Стипендије амбасаде Сједињених Америчких Држава

Стипендије амбасаде Сједињених Америчких Држава

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду покреће нову иницијативу за младе студенте-лидере.  Мрежа БОЛД (балкански омладински лидери) пројектом ПДС настоји да развије младе лидере у Србији оснажујући их да спроводе пројекте и направе позитивну промену у својој заједници. Области пројеката могу бити грађански ангажман и економски развој. За пројекат се могу пријавити сви који имају између 18 и 35 година. Они који се пријаве за овај пројекат могу имати могућност учествовања у следећим програмима:

  1. БОЛД академске стипендије: два тренинга за лидере у Уједињеним Америчким Државама у трајању од 5 до 6 недеља, за сваку од тема,
  2. БОЛД радионице: радионице у трајању од једне до десет недеља на тему лидерства и управљању пројеката,
  3. БОЛД конкурс за младе грантове: добијање средства од 15.000 долара за реализацију пројеката.

Теме програма:

Грађанско ангажовање – Ова стипендија треба да упозна учеснике са концептом грађанског ангажовања у Сједињеним Америчким Државама као средство побољшања заједнице, институције и службе владе. Такође је потребно да се искуство у САД примени на српски  контекст.

Економски развој – Ова стипендија треба да обезбеди учеснике са прегледом предузетничких приступа увођењем изазова и успехе америчких предузетничких модела, укључујући социјална предузећа, водећу улогу предузећа у демократским друштвима и економско оснаживање жена. Разумевање америчког предузетништва екосистем треба да буде праћен јаким фокусом на начин на којим ће се научене лекције примењивати у српском контексту.

Линк ка пријави: https://forms.gle/f8P3em7jABRL482P7.